Badkamer renovatie prijs

Informatie en overzicht van de kosten

Overweegt u een badkamerrenovatie? De hoogte van de prijs voor een badkamer renovatie is afhankelijk van verschillende factoren.

Elke badkamer heeft te maken met slijtage en veroudering. Dat maakt dat u wel eens nadenkt of de badkamer een opfrisbeurt kan gebruiken, dan wel een complete renovatie. Bezint voor u begint en ga door onderstaande informatie zodat u de juiste keuzes maakt. Een badkamer renoveert u immers niet elke twee jaar.


Informatie en prijsvergelijk

badkamer renovatie prijs

Hoe werkt ons offertesysteem?

Beschrijf uw bouwklus in de offerteaanvraag

Omschrijf uw project in de offerteaanvraag. Wat wenst u en wat wilt u laten uitvoeren?

Vergelijk ontvangen offertes

Nadat u de offerteaanvraag heeft verzonden ontvangt u meerdere offertes. Vergelijk op prijs!

Kies de installateur die bij u past

Zit er een installateur bij die past bij uw bouwklus? Neem contact op en maak verdere afspraken.

Geniet van het resultaat

Geniet van uw renovatie of verbouwing. Zonder moeite en goedkoper, project geslaagd!

Wat voor badkamerrenovatie heeft u in gedachten?

De eerste vraag is natuurlijk of u de badkamer slechts wil opfrissen of dat u een complete badkamerrenovatie wenst. Het hoeft geen uitleg dat het laatste het meeste geld kost. Om op die vraag te antwoorden, is het ook belangrijk uw voorziene budget te kennen.

Badkamer opfrissen

Werkt uw badkamer nog prima, maar kan ze wel een opfrisbeurt gebruiken? Bijvoorbeeld enkel nieuwe wandbekleding, een nieuw badkamermeubel of (een deel van) het sanitair vernieuwen? Met kleine aanpassingen kan uw badkamer er al heel anders uitzien. De factuur zal bovendien een pak kleiner uitvallen dan wanneer u een totaalrenovatie verkiest.

Complete badkamerrenovatie

Wanneer u voor een volledige badkamerrenovatie gaat, bent u volledig vrij op vlak van inrichting en materialen. Er bestaat een enorm ruim aanbod wat betreft sanitair en afwerking zodat er voor elk budget mogelijkheden zijn. Een eenvoudige badkamerrenovatie begint gemiddeld aan €4.000,-. Voor een complete renovatie moet u rekenen op prijzen tussen de €7.500,- en de €20.000,-.

Luxe, moderne of standaard inrichting en afwerking?

Naast de intensiteit van de renovatie, speelt ook het materiaal een rol. Bent u tevreden met een standaard douchecabine of wil u een inloopdouche met design kranen? Wil u de grote merken voor uw sanitair en meubilair? Of mogen het de zogenaamde B-merken zijn? U zal het voelen aan de factuur.

Size does matter voor een badkamerrenovatie prijs

In het algemeen geldt: hoe groter de badkamer, hoe duurder de prijs. Al kan dat helemaal anders uitdraaien door de keuze van materialen. Een grote badkamer met basismateriaal kan goedkoper uitvallen dan een kleine badkamer met luxueus materiaal. Vooral voor vloer- en wandbekleding speelt de grootte een rol.

In het algemeen geldt: hoe groter de badkamer, hoe duurder de prijs. Al kan dat helemaal anders uitdraaien door de keuze van materialen.

Wat kost een badkamerrenovatie gemiddeld?

Gemiddeld bent u al snel €5.000,- à €7.500,- kwijt voor de basis, zoals een nieuwe waterleiding, nieuw sanitair en nieuwe tegels. Een badkamerrenovatie hangt echter van heel wat factoren af zoals de keuze van materialen, de oppervlakte van de ruimte en welke renovaties u wil laten uitvoeren.

Zo is enkel het vervangen van het oude sanitair goedkoper dan wanneer u de badkamer volledig in een nieuw kleedje wil steken en ook anders wil indelen. In het laatste geval moet ook de waterleiding verplaatst worden. Het ligt voor de hand dat u meer betaalt voor een luxe stoomcabine dan een standaard douchecabine. Ook de prijzen van wand- en vloerbedekking kunnen fel uiteen lopen.

Om de gemiddelde badkamer kosten te berekenen kunt u ook een budgetplanner gebruiken. (Brugman biedt dit op haar website aan)

Gemiddelde kosten voor populaire renovatiewerken

Wanneer u een offerte krijgt voor uw badkamerrenovatie zitten daar meerdere onderdelen in vervat. Afhankelijk van de renovatie die u kiest, zullen er bepaalde werken moeten worden uitgevoerd. Bij het opfrissen zullen dat er minder zijn dan wanneer u kiest voor een complete badkamerrenovatie. Hieronder worden een aantal richtprijzen gegeven. In de praktijk kunnen prijzen hiervan afwijken, afhankelijk van de wensen die u heeft.

Van douchecabine naar inloopdouche

Een douchecabine ombouwen naar een inloopdouche zorgt niet enkel voor een meer strakke look, maar is ook erg praktisch. U moet geen stapje meer op als u wil douchen. De belangrijkste voorwaarde is dat de vloerbedekking perfect waterdicht is aangezien er geen douchebak meer wordt geplaatst. Daarna hebt u inloopdouches vanaf €200,- tot wel €800,- of meer.

Vloer- en muurtegels vernieuwen

Omwille van de vochtigheid, kan u niet eender welke vloer leggen in de badkamer. Omdat keramische tegels waterbestendig, sterk en onderhoudsvriendelijk zijn, zijn ze erg populair voor de badkamer. Bovendien kunnen ze de look van ander materiaal nabootsen zoals beton, hout of marmer. In tegenstelling tot wat velen denken, kan ook hout perfect in de badkamer, al zijn er enkele aandachtspunten. Kies voor een houtsoort met een duurzaamheidsklasse tussen I en III, zorg voor een goede verlijming, enz. Voorzie ook zeker uitzetvoegen aangezien hout in beweging is. Meer voorstander van een strakke look? Dan is een gietvloer een goede optie. Tot slot zijn vloeren uit vinyl, linoleum of kurk ook mogelijk.

Ook voor de muren zijn er verschillende materialen. Wandtegels zijn veruit de populairste. U vindt ze in alle mogelijke uitvoeringen, materialen en stijlen. Keramische tegels worden het meest gekozen. Met tadelakt, traditioneel Marokkaans stucwerk, creëert u een unieke, authentieke en warme look. Het is stootvast en waterbestendig. Een goedkoper alternatief is betonstuc, een waterdicht pleistermateriaal waarmee u een betonlook krijgt. Mortex, eveneens een waterdicht pleister met betonlook, is ook populair. Behangen of schilderen is tot slot ook mogelijk, al beperkt u zich beter tot de zones die niet al te nat worden. Ga voor behang of verf die bestand is tegen vocht.

De aankoop en het laten plaatsen van vloertegels, kost gemiddeld tussen de €600,- en €1.200,-. Voor wandbekleding kan dit oplopen van €800,- tot €1.500,-. Wanneer u enkel het materiaal koopt, moet u rekenen op €10,- à €180,- per vierkante meter voor vloerbekleding en €10,- tot €155,- voor wandbekleding. Het afbreken van de oude vloer of wand zitten niet in deze prijzen vervat.

Plafond vernieuwen

Wenst u een houten plafond? Kies dan voor behandeld hout of een tropische houtsoort zoals padoek of iroko. Voorzie ook uitzetvoegen om te voorkomen dat het plafond krom trekt. Een andere optie is een spanplafond, een verlaagd plafond waarbij een doek tussen profielen wordt opgespannen. Het voordeel is dat u het oude plafond niet hoeft te verwijderen. Het spanplafond wordt erover geplaatst.

Een aluminium plafond heeft een ouderwetse reputatie, maar is tegenwoordig in verschillende kleuren en afwerkingen beschikbaar en dus voor elk interieur een goede optie. Het bestaat uit horizontaal of diagonaal bevestigde lamellen. Tot slot is gyproc een optie. Belangrijk is dat u dan kiest voor het groene, vochtwerende gipskarton. Plafondafwerking kost gemiddeld €15,- tot €200,- per vierkante meter, plaatsing niet inbegrepen.

Nieuw sanitair plaatsen

De prijzen voor het sanitair kunnen uiteenlopen gezien het grote aanbod in kwaliteit en comfort. Een toilet vindt u tussen €250,- en €1.000,-. U kan kiezen voor een staand of hangend model. Ook voor de toiletbril, heeft u heel wat keuze zoals een zelfreinigende bril, een bril met remmechanisme, enz.

Voor de wastafel, moet u beslissen of u voor een enkel of dubbel model wil. Daarnaast is er een brede waaier aan materialen zoals porselein, kunststof of natuursteen. U kan kiezen voor een vrij hangende, onderbouw- of opzetwastafel. Wastafels situeren zich gemiddeld tussen de €300,- en €1.500.

De prijs van een ligbad varieert tussen de €500,- en €3.500,-. Past een klassiek ligbad het best in uw badkamer? Of is de ruimte meer geschikt voor een hoek- of zitbad? Graag wat meer luxe? Dan is een whirlpoolbad iets voor u. Een bad kan vrijstaand of ingebouwd worden geplaatst.

De prijzen voor een douche situeren tussen €400,- en €2.000,-. Het hangt er onder meer van af of u voor een douchecabine, douchebak of inloopdouche kiest. Voor die laatste hebt u geen douchebak nodig, maar wel een badkamervloer die volledig waterdicht is. Indien u de douche wil afscheiden, kan u voor een gordijn of wand kiezen. Ook voor de douchekoppen zijn er heel wat mogelijkheden.

Kranen vindt u tussen de €125,- en €500,-. Meng- en thermostatische kranen worden het meest gekozen. Op die manier kan u zelf voor de juiste temperatuur kiezen, ofwel door warm en koud te mengen of door de gewenste temperatuur op voorhand in te stellen.

(Vloer)verwarming aanleggen

De plek waar u met blote voeten loopt, is de badkamer. Vloerverwarming is daarom interessant in deze ruimte. Gemiddeld moet u rekenen op €1.000,- voor een ruimte van om en bij de 40 vierkante meter. Heel wat factoren bepalen de prijs. Kiest u voor een elektrische uitvoering, wenst u pompschakelaren, enz.

Badkamermeubels vernieuwen

Voor een badkamermeubel rekent u best €500,- à €2.000,-. De keuze van het materiaal speelt uiteraard een grote rol, naast de grootte van het meubel.

Elektra en/of leidingwerk vervangen

Waterleidingen zijn uiteraard onmisbaar in de badkamer. Indien u de sanitaire installaties wil verplaatsen, zal u ook de leidingen moeten laten omleggen. Hetzelfde geldt voor elektriciteitsleidingen wanneer u de stopcontacten of lichtpunten elders wil of wanneer u er extra wil laten plaatsen. Het is sowieso verstandig om de water- en elektriciteitsleidingen te laten nakijken door een vakman. Het zou erg jammer zijn dat u alles renoveert en daarna vaststelt dat de leidingen aan vervanging toe zijn. Het aanleggen of verleggen van leidingwerk kan tussen de €360,- en €1.500,- liggen.

Ventilatiesysteem vervangen

In vochtige ruimtes is een goede ventilatie onmisbaar. Het voorkomt vochtproblemen zoals schimmels. Het meest efficiënt is een mechanisch ventilatiesysteem. Er zijn drie soorten waarbij ofwel de aanvoer mechanisch gebeurt ofwel de afvoer ofwel beide. Een mechanisch ventilatiesysteem kost al snel €2.800,- tot €7.000,- in een badkamer met een debiet van 350m³.

Wat kost een totaalrenovatie van de badkamer?

Wanneer u een complete badkamerrenovatie wenst, zal u dit gemiddeld tussen de €3.500,- en €25.000,- kosten. De uiteindelijke prijs hangt af van de grootte van de badkamer, de gekozen materialen en het gewenste luxe-niveau. Een basic badkamer met een standaard douchecabine, een badkamermeubel met een enkele wastafel en een standaard ligbad en toilet, kost tussen €3.500,- en €7.000,-. Als u liever een dubbele wastafel heeft en inloopdouche, kan de prijs oplopen tot €12.500,-. Wenst u echt een luxe uitvoering? Dan zal het richting €25.000,- gaan. Wanneer u ook nog voor design kiest, kan dit nog verder oplopen.

Badkamer renovatie prijs drukken? Het kan!

Het renoveren van uw badkamer brengt sowieso kosten met zich mee. U kan deze natuurlijk wel zo laag mogelijk houden. Bekijk in eerste instantie erg kritisch wat er precies aan renovatie nodig is. Is een volledige renovatie noodzakelijk of bent u geholpen met enkele kleine vervangingen? Door enkel de noodzakelijke delen aan te pakken, kan u besparen op de eindfactuur. Bepaal ook zeker op voorhand welk budget u voorhanden heeft.

Daarnaast is het natuurlijk goedkoper door zelf een aantal of alle werken op te nemen. U zal minder geen arbeidskosten hebben, wat een groot deel van de factuur bepaalt. Belangrijke voorwaarde is dat u handig bent. Wenst u toch iemand in te schakelen? Vraag dan zeker meerdere offertes aan en ga na of u recht hebt op premies.

Zelf sloopwerkzaamheden uitvoeren

Wanneer uw huidige badkamer deels of volledig uitgebroken moet worden, kan u deze fase zelf opnemen. U bespaart werkuren van een vakman. Houd ook rekening met het afvoeren van het puin. Als u dit zelf doet, is het heel wat goedkoper dan wanneer de installateur van de badkamer dit zal doen. Hij moet er immers geen tijd in steken.

Prijzen vergelijken

Dé manier om zeker te zijn van een juiste prijs, is het vergelijken van prijzen. Ga dus nooit in op de eerste offerte die u binnen krijgt, maar vraag er steeds meerdere op.

Recht op badkamerrenovatie premies?

Onder bepaalde voorwaarden kan u in aanmerking komen voor premies. Zo is er de Vlaamse VerbouwPremie die tot 50 procent van de factuurprijs terugbetaalt. Hoeveel u terugkrijgt, hangt af van uw inkomen. Wel geldt er een maximum aan terugbetalingen. Daarnaast is er de aanpassingspremie die maximum €1.250,- per onderdeel bedraagt. Tot slot kan u genieten van het verlaagde btw-tarief van 6% wanneer uw woning ouder is dan 10 jaar. U kan er hier alles over lezen.

Bespaar op de kosten door prijsvergelijk

Tijd om de badkamer op te frissen, onderdelen te vervangen of om ze volledig te renoveren? Vraag dan eerst meerdere offertes aan waarbij u uw wens zeer duidelijk meegeeft. Zo hebt u gegarandeerd de beste prijs. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen in uw regio.

Bezoekers over bouwklussen.be

Wij waren benieuwd naar de badkamer renovatie prijs en kwamen via Google bij www.bouwklussen.be uit. Wat een informatie, heel overzichtelijk!

– Ellen

We hebben onlangs een renovatiewoning gekocht en willen graag een overzicht krijgen van de gemiddelde kosten. Een badkamerrenovatie is nodig afhankelijk van de prijs.

– Benjamin

Ik was op zoek naar gemiddelde kosten voor een badkamerrenovatie project dat bij ons thuis voorhanden is. Hier veel prijzen gevonden!

– Alfred

Handig dat ik hier de prijzen van verschillende badkamer elementen heb kunnen vinden. Direct offertes aangevraagd voor mijn project.

– Tom