Gevelrenovatie informatiepagina

Zoekt u een gevelwerker voor gevelrenovatie?

De gevel van uw woning bepaalt de uitstraling ervan. Ook beschermt het uw huis tegen koude en vocht. Zijn er barsten in de gevel? Of is er heel wat mos of vuil op de gevel? Dan is het belangrijk om dit aan te pakken om grotere problemen en dus hogere kosten te vermijden. Een renovatie in de vorm van een gevelreiniging kan de oplossing zijn. Wil u liever de gevel volledig opfrissen? Of isolatie toevoegen? Dan is een complete gevelrenovatie de oplossing.

Op deze pagina leest u er alles over. Welke mogelijkheden van renovatie zijn er? En wat kost het ongeveer? Ook kan u hier offertes opvragen zodat u goed kan vergelijken alvorens de knoop door te hakken.


Informatie en prijsvergelijk

gevelrenovatie

Hoe werkt ons offertesysteem?

Beschrijf uw bouwklus in de offerteaanvraag

Omschrijf uw project in de offerteaanvraag. Wat wenst u en wat wilt u laten uitvoeren?

Vergelijk ontvangen offertes

Nadat u de offerteaanvraag heeft verzonden ontvangt u meerdere offertes. Vergelijk op prijs!

Kies de plaatser die bij u past

Zit er een plaatser bij die past bij uw bouwklus? Neem contact op en maak verdere afspraken.

Geniet van het resultaat

Geniet van uw renovatie of verbouwing. Zonder moeite en goedkoper, project geslaagd!

4 redenen om uw gevel te renoveren

Uw energiefactuur daalt

Een goed geïsoleerd huis, zorgt voor minder energiekosten. Buitenmuren zijn de meest effectieve plek om isolatie aan oudere huizen toe te voegen.

Het warmtecomfort in huis verbetert

Wanneer uw gevel is geïsoleerd, zal het binnenklimaat minder gevoelig zijn aan de temperatuurschommelingen van buiten. In de winter blijft het warmer en in de zomer frisser.

Voorkom onderhoudskosten

Een duurzame gevelbekleding met het juiste onderhoud kan de levensduur ervan aanzienlijk verbeteren. Het voorkomt ook vochtproblemen die ook in uw woning tot vochtschade kunnen leiden.

De waarde van uw woning stijgt

Het is dus een goede investering, zeker wanneer u van plan bent het huis te verkopen. Hoe duurzamer het materiaal, hoe groter de meerwaarde.

De gevel in een nieuw jasje

Nood aan een nieuwe look? Dan is een complete renovatie van uw gevel niet altijd nodig. Met een nieuwe gevelbekleding, een likje verf of een laag pleister, zit uw woning al in een heel nieuw jasje. Bij schilderen en bepleisteren is het wel nodig om de oude gevel eerst te reinigen. Anders loopt u het risico dat de pleister of de verf snel weer loskomt.

Nieuwe ramen en deuren kunnen de gevel ook een vernieuwd uiterlijk geven. Lees onze uitgebreide informatie: ramen en deuren.

Herstellen van de gevel

Zijn er scheuren of barsten in uw gevel? Is er vuil of mos op de gevel? Dan is een complete gevelrenovatie wellicht niet nodig. Scheuren en barsten kunnen hersteld worden, bijvoorbeeld door opnieuw te voegen wanneer u een bakstenen muur hebt. Vuil kan worden weggehaald via een gevelreiniging. Afhankelijk van de hardnekkigheid van het vuil, zijn er verschillende technieken die hiervoor kunnen gebruikt worden.

De gevel van uw huis vormt een grote isolatieschil. Als u goed voor uw gevel zorgt levert u dit een hoger wooncomfort, een lagere energiefactuur en een totale meerwaarde van uw woning op!

Via de gevel isoleren

Wanneer u uw gevel wil renoveren, is het een goed moment om na te denken over het plaatsen van isolatie. Het grote voordeel van isoleren via de gevel, is dat er geen kostbare ruimte verloren gaat in uw woning. Daarnaast zal de isolatie beter werken aangezien er geen koudebruggen kunnen ontstaan. Uw huis zit als het ware in één grote isolatieschil. Buitenaf isoleren is bovendien eenvoudiger dan van binnenuit. Er moeten namelijk geen grote breekwerken gebeuren. Bovendien zijn er premies voor het plaatsen van buitenmuurisolatie. Vraag er zeker naar bij de vakman die u inschakelt.

Wanneer u kiest voor crepi (bepleisteren) of een nieuwe gevelbekleding, kan isolatie makkelijk geplaatst worden.

De gevel beschermen

Of u nu kiest om de gevel te laten reinigen of opnieuw te bekleden, het is in beide gevallen aan te raden om de gevel nadien ook te (laten) impregneren. Met deze techniek wordt een extra laag aangebracht waarmee de gevel waterdicht wordt gemaakt. De gevel zal dus veel langer meegaan waardoor de renovatie meer zal opleveren.

Wat is het verschil tussen een grote en kleine gevelrenovatie?

Bij een grote gevelrenovatie wordt de hele gevel ontmanteld om van een nieuwe gevelbekleding te voorzien. Dit vraagt dus grote werken en komt in feite neer op een hele verbouwing van de buitenkant van uw woning. Bij kleine gevelrenovaties wordt er niet echt verbouwd. De gevel wordt gereinigd en eventueel van een extra laag aan gevelbekleding zoals verf, kalei of pleister voorzien. Ook kan u ervoor kiezen om houten of metalen platen op de gevel te plaatsen, al kan het bij deze materialen zijn dat de oorspronkelijke gevel moet worden verwijderd wat gepaard gaat met afbraakwerken.

Prijzen vergelijken van gevelwerkers

U vraagt zich wellicht af wat het voordeel is van prijsvergelijk. Door te kiezen voor een lokale gevelwerker kunt u geld besparen op voorrijkosten. Onze samenwerkingspartners hebben een groot netwerk van gevelwerkers zodat er in elke grote plaats meerdere opties zijn. Wij hebben voor heel Vlaanderen plaatspagina’s opgezet, ook als u prijzen wilt vergelijken van firma’s uit:

Brussel | Schaarbeek | Antwerpen | Deurne | Mechelen | Hasselt | Genk | Gent | Sint-Niklaas | Vilvoorde | Leuven | Kortrijk | Brugge

Welke werken vallen onder gevelrenovatie?

Gevelrenovatie is een breed begrip. Bij renovatie denken we aan een verbouwing, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het reinigen van de gevel, is ook al een vorm van gevelrenovatie. Ook kan u een beschermlaag of gevelbekleding toevoegen aan de huidige buitenmuren. Denk aan schilderen, kaleien, bepleisteren, houten panelen aanbrengen, enz. Daarnaast kan een beschadigde muur worden hersteld door bijvoorbeeld de ouden voegen eruit te halen en nieuwe aan te brengen. Uiteraard kan u opteren voor de grote werken en de hele gevel te laten verbouwen.

Alleszins is het aan te raden om bij eender welke renovatie van uw gevel, de optie van isolatie te overwegen. Een goed geïsoleerde buitenmuur beschermt uw woning en uw portemonnee.

En wat is het verschil met een gevelrestauratie?

Bij gevelrenovatie denken we ook aan gevelrestauratie, maar er is een groot verschil tussen deze twee begrippen. Bij restauratie wordt een beschadigd iets gerepareerd met als doel de oorspronkelijke toestand terug te krijgen. De gevel moet er dus exact weer uitzien zoals in een vroegere gedefinieerde toestand. Denk aan historische gebouwen waarvan het uitzicht niet mag veranderen. Bij renovatie hoeft dat helemaal niet zo te zijn. Daar worden vaak andere materialen gebruikt dan de originele.

Gevelrenovatie door reiniging

Wanneer uw gevel vuil of verouderd, maar verder nog in goede staat is, is het interessant om hem enkel te laten reinigen. Het is één van de goedkoopste vormen van gevelrenovatie. De gevel na reinigen extra beschermen, is uiteraard ook een optie.

Er zijn verschillende technieken om de gevel te reinigen. Welke methode het meest geschikt is bij uw woning, hangt af van het type gevelbekleding en de mate van vervuiling. Best laat u een vakman komen om de situatie te bekijken. Vraag meteen een offerte op. Met meerdere offertes kan u vergelijken.

Alle informatie over gevelreiniging op rij

Hardnekkige vervuiling

Hardnekkige vervuiling zoals graffiti vraagt een straffe gevelrenovatie. Zandstralen, vochtstralen of chemisch reinigen zijn dan mogelijke technieken.

Bij zandstralen worden zandkorrels gemengd met water onder hoge druk op de muur geblazen. De korrels schuren de vuile opperlaag eraf waardoor de muur er weer als nieuw uitziet. De muur mag niet te poreus zijn, anders kan er schade ontstaan.

Vochtstralen is een andere manier om hardnekkig vuil te verwijderen. Hier wordt zand, kalk of glasparels gemengd met water. Het is een zachtere techniek dan zandstralen. De techniek kan afgestemd worden aan de gevoeligheid van de gevel.

Daarnaast bestaan er ook chemische producten om een buitenmuur schoon te maken. Een reinigingsproduct wordt op de gevel verneveld en na een inwerkingsperiode weggespoeld. Het vuil gaat dan mee weg. Ook dit is niet geschikt voor alle gevels. Sommige producten kunnen vlekken of zelfs schade veroorzaken.

Milde tot middelzware vervuiling

Indien de gevel geen hardnekkige vervuiling toont, is nevelstralen een goede techniek. Dit is een mildere vorm van zandstralen waardoor er minder risico op schade is. De druk die wordt gebruikt, ligt veel lager. Nevelstralen kan op eender welke gevel gebruikt worden. Zaken als mos of verf kunnen hiermee makkelijk worden verwijderd.

Lichte tot milde vervuiling

Bij milde vervuiling kan u de gevel renoveren via stoomreiniging. Met een hoge druk wordt stoom op de muur geblazen. Lichte vervuiling gaat daarmee vlot weg. Het is een milieuvriendelijke techniek, maar kan niet op eender welke gevel worden gebruikt. Oude en broze gevels zijn niet goed bestand tegen temperatuurverschillen waardoor stoomreiniging daarbij geen optie is.

Impregneren na gevelreiniging

Nadat de gevel werd gereinigd, kan u deze nog extra beschermen met een impregneermiddel. Dat zorgt ervoor dat het vuil zich niet makkelijk kan hechten aan de gevel. Zo zal u langer kunnen genieten van de gereinigde gevel. Daarnaast is uw gevel met een impregneermiddel beter beschermd tegen vocht. Lees hier over een nieuw fenomeen: geïmpregneerde bakstenen.

Indicatie van de gevelreiniging prijs en kosten

Of u nu kiest voor zandstralen of chemisch reinigen, de prijzen van een gevelreiniging liggen ongeveer gelijk. Enkel het stoomreinigen is beduidend goedkoper. Deze techniek is echter niet van toepassing voor alle soorten gevels.

Soort vervuiling:Methode:Indicatie van de prijs:
Hardnekkige vervuilingZandstralen€10,- tot €20,- per m2
Hardnekkige vervuiling Vochtstralen €10,- tot €20,- per m2
Hardnekkige vervuiling Chemisch reinigen €10,- tot €20,- per m2
Milde tot middelzware vervuilingNevelstralen €10,- tot €20,- per m2
Lichte tot milde vervuilingStoomreinigen €10,- tot €20,- per m2
Men kan geen rechten ontlenen aan bovenstaande prijzen en kosten. De prijs is hier inclusief BTW.

Gevelrenovatie met gevelbekleding

Indien uw gevel verouderd is of u bent het onderhoud beu, kan u kiezen voor een compleet nieuwe gevelbekleding. Ook wanneer u uw muren langs buiten wil isoleren, is dit een optie. Dit zal wel steeds met grote werken gepaard gaan aangezien de oude gevelbekleding eerst verwijderd moet worden.

Verschillende materiaalsoorten

Er zijn tal van materialen waarmee u de gevel kan bekleden. Baksteen of natuursteen is natuurlijk de meest gekende. Maar ook hout, zink, aluminium en pvc zijn mogelijke materialen. Of wat dacht u van leien? En ooit al gehoord van steenstrips? U kan zelfs materialen combineren als u dat wenst. De keuze hangt af van uw voorkeur naar stijl en kleur en het beschikbare budget. U leest er hier alles over.

Steenstrips

Steenstrips zijn dunne stroken baksteen, kunststof of ander materiaal die op de buitenmuur worden gelijmd. Het voordeel is dat dit makkelijk te plaatsen is en u ruim de keuze heeft in kleuren en soorten. Steenstrips hebben de uitstraling van een bakstenen buitenmuur zonder dat u veel ruimte moet opgeven. Indien u eerst nog isolatie plaatst, is dat geen enkel probleem. De steenstrips kunnen daar perfect worden op geplakt.

Houten gevelbekleding

Hout geeft een warme en authentieke look aan uw woning. Hout is ook een duurzaam materiaal. De keuze aan houtsoorten is erg groot en ook de kleur kan u kiezen. Het is een makkelijk te bewerken materiaal waardoor het vlot te plaatsen is. Sommige houtsoorten vragen wel enig onderhoud. Het is belangrijk om een juiste houtsoort te kiezen die de weersomstandigheden aankan.

Een variant is houtcomposiet dat bestaat uit een mix van hout- of bamboevezels en kunststof. Het is een erg sterk materiaal dat heel erg lijkt op hout. Het is duurder dan PVC, maar heeft een natuurlijke uitstraling.

Spuitkurk

Spuitkurk is gemaakt op basis van kurkgranulaat en acrylhars. In een aantal lagen wordt spuitkurk rechtstreeks op de gevel gespoten. Spuitkurk bestaat in verschillende korrelgroottes en kleuren waardoor u helemaal zelf kan kiezen hoe u gevel er zal uitzien. Het is een erg isolerend materiaal en beschermt de gevel dus goed tegen koude en vocht, maar ook tegen lawaai. Tegelijkertijd is het een dampdoorlatend materiaal waardoor vocht ook weer makkelijk weg kan als het in de muur zit. Spuitkurk kan op verschillende ondergronden worden gespoten. Nadeel is wel dat de muur volledig proper moet zijn waardoor deze methodiek extra reinigingskosten met zich kan meebrengen.

Metalen gevelbekleding

Erg geschikt om uw gevel te bekleden zijn de metalen aluminium, zink, koper of inox. Ze zijn duurzaam, roestvrij en vragen bovendien geen onderhoud. Nadeel is dat deze materialen niet goedkoop zijn en niet altijd even milieuvriendelijk bij de productie ervan.

Architectonisch beton

Architectonisch beton kan ook perfect dienen als gevelbekleding. Het kan in alle vormen gemaakt worden die u maar wenst. De meest voorkomende kleuren zijn wit, zandkleur, grijs en antraciet. Naar oppervlakte zijn er veel mogelijkheden, zoals geëtst, gepolijst, glad of uitgewassen beton. Lees meer over dit soort beton.

Isoleren kan via sandwichpanelen die aan de binnenkant worden vastgemaakt. Om de isolatie droog te houden, kan u ook nog een spouw aanbrengen tussen de isolatie en de buitenwand. Het nadeel is dat een betonnen gevelbekleding een speciaal transport vraagt wat u kan voelen in de kostprijs.

Beton kan scheuren, dus ook deze gevelbekleding heeft zijn zwakke plek. Dit is echter vlot te verhelpen via een betoninjectie waarbij de scheuren worden opgevuld met waterafstotende middelen. De gevel is dan weer volledig waterdicht.

Kunststof gevelplaten

Gevelplaten of sidings hebt u in verschillende materialen. Gevelpanelen in kunststof bestaan uit een omhulsel van PVC en zijn opgevuld met hardschuim. Het is een licht en duurzaam materiaal. Ook is het nagenoeg onderhoudsvrij. Af en toe een reinigingsbeurt is voldoende. De look is zoals kunststof ramen. U kan ook kiezen voor panelen met een houtmotief op.

Gevelplaten van vezelcement

Vezelcement is het vaakst gebruikt materiaal voor sidings of gevelplaten. Deze platen zijn een mengeling van zand, cement en bindmiddelen. Ze zijn te verkrijgen in de natuurlijke kleur of met een gekleurde coating. Zo is het schilderen van uw gevel niet meer nodig. Nog een voordeel is dat vezelcement panelen zeer brandveilig zijn. Ze beschermen ook erg goed tegen allerlei weersomstandigheden. Er is geen risico op verrotting of scheuren. Tot slot is het een gevelbekleding die onderhoudsvrij is.

Volkernpanelen

Volkernpanelen, ook wel hogedruklaminaat genoemd, bestaan uit samengeperste houtvezels of papier met harsen. Ze zijn te verkrijgen in diverse kleuren en kunnen ook binnenin worden gebruikt. Het is een onderhoudsvrij materiaal.

Keramische geveltegels

Keramische geveltegels zijn er in heel wat vormen, kleuren en formaten. Ook bij de afwerking is er heel wat keuze: half of volledig gepolierd, mozaïekmotief, enz. Ze zijn erg duurzaam en kleurvast. Bovendien zorgen ze ervoor dat koude of warmte minder snel kan binnendringen of ontsnappen. Tot slot is het heel onderhoudsvriendelijk en kan er bij schade makkelijk een tegel vervangen worden.

Leien

Leien zijn vooral op daken te zien, maar kunnen evengoed als gevelbekleding dienen. Meestal worden dan kunstleien gebruikt omwille van de prijs. De leien worden met haken of spijkers aan een houten rasterwerk op de gevel vastgemaakt. De levensduur is afhankelijk van het type lei dat u kiest. Zo gaan natuurleien langer mee dan kunstleien, maar zijn ze duurder.

Kleidakpannen

Kleidakpannen zijn eveneens vooral op daken te zien, maar kunnen ook als gevelbekleding dienen. Ze bestaan uit natuurlijke materialen als klei, zand en water en fungeren heel goed als vochtbuffer. De kost van dit materiaal is vrij laag. Ze isoleren erg goed waardoor een extra laag niet meer nodig is. Tot slot zijn er heel duurzaam. Het nadeel is dat dit materiaal gevoelig is voor mos en nogal druk kan ogen als grote delen van de gevel ermee worden bekleed.

Natuursteen

Gaat uw voorkeur uit naar een duurzaam materiaal dat makkelijk in onderhoud is? Dan is natuursteen de ideale oplossing. Er zijn heel wat soorten natuursteen met verschillende afwerkingen. U kiest dus het resultaat dat bij uw woning past. Natuursteen bestaat in gevelplaten, steenstrips, gevelplinten of gewone metselstenen. Het is onbrandbaar en houdt warmte op waardoor de woning minder gevoelig is voor warmteschommelingen.

Vliesgevel

Vliesgevel, oftewel glasvezel of gordijngevel, bestaat voornamelijk uit glas. Meestal gecombineerd met aluminium, maar hout kan ook. Het zet als het ware een glazen schil rond het gebouw. Vliesgevel is water- en winddicht en isoleert ook nog eens erg goed. Het grootste voordeel is natuurlijk het vele licht dat in de woning wordt gebracht. Vliesgevels komen vooral voor bij kantoorgebouwen, maar zijn ook perfect te integreren in een particuliere woning.

Groengevel

De nieuwe trend is een groengevel waarbij de gevel met planten wordt bedekt. Deze verticale tuin zorgt voor een uniek uitzicht. U kan kiezen tussen heel wat planten die verticaal groeien of een klimplant. De structuur waarop de planten gehecht worden, is een houten of metalen rooster. Dit moet uiteraard degelijk zijn. Anders komen ze los.

Een groengevel vraagt wel heel wat onderhoud wil u wildgroei vermijden. Opgelet, een groengevel is niet aan te raden als uw gevel al barsten vertoont. Dan loopt u immers het risico dat de planten naar binnen groeien.

Een indicatie van de prijs en kosten

Hieronder vindt u een tabel met een indicatie van de prijs per m2 voor gevelrenovatie met gevelbekleding.

Soort gevelbekleding:Prijs per m2:Extra informatie:
Bakstenen€20,- à €50,-
Steenstrips €150,- à €200,- €200,- à €250,- met isolatie
Hout €100,- à €150,- €120,- à €250,- met isolatie
Hout composiet €120,- à €170,-
Spuitkurk €40,- à €80,-
Beton €30,- à €40,-
Metalen €40,- à €50,- €150,- à €180,- met isolatie
Kunststof €75,- à €125,- Prijs inclusief plaatsing
Kunstleien €50,- à €75,-
Natuurleien €120,- à €125,-
Natuursteen €150,- à €250,-
Gevelplaten €100,- à €150,- Prijs inclusief plaatsing
Keramische tegels €70,- à €90,- Prijs per tegel, montage €50,-
Groengevel €300,- à €400,-
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande prijzen en zijn alleen bedoeld om een indicatie van de kosten te kunnen weergeven.

Gevelrenovatie met bepleistering

U kan uw gevel ook renoveren door hem te bepleisteren of cementeren. De gevel zal een hele nieuwe look krijgen en de werken zijn minder groot dan wanneer u een hele nieuwe gevelbekleding laat plaatsen.

Alle informatie over gevelbepleistering op rij

Gevelpleister: crepi

Indien u kiest voor crepi, kan u kiezen tussen kunstharspleister, ook wel silicone- of synthetische pleister genoemd, of minerale sierpleister. De kunsthars in kunstharspleister maakt dat deze crepi elastisch en vochtbestendig is. Hierdoor is uw gevel beter bestand tegen vocht, krassen, scheuren en vuil. Het kan op eender welke ondergrond worden aangebracht.

Minerale sierpleister is een natuurlijk product dat is samengesteld uit zand, kalk en cement. Deze crepi is gevoeliger voor mos, scheuren en vuil. Omdat het dikker kan worden aangebracht, is het ideaal om oneffenheden weg te werken. Het is goedkoper dan kunstharspleister.

Crepi is erg eenvoudig te onderhouden door de gevel af en toe af te spoelen met de tuinslang. U kan bij het plaatsen ook kiezen voor een transparante grondeerlaag. Dit maakt de gevelbekleding volledig waterafstotend waardoor er minder vuil op zal komen. Vooral bij witte crepi is dit aan te raden.

Een vrij recente techniek is de crepi met steenmotief. Eerst wordt de crepi aangebracht en nadien wordt er een baksteenmotief opgezet. Het uitzicht is exact hetzelfde als een bakstenen muur die geverfd of met kalei afgewerkt is.

Gevel cementeren

Bij cementeren wordt een dunne laag zandcement aangebracht op de buitengevel. Kleurverschillen en oneffenheden worden zo weggewerkt. U kan kiezen voor een dunne of dikke deklaag. Hoe dunner, hoe meer u nog ziet van de oorspronkelijke gevel. Het maakt het geheel wat meer landelijk. Hoe dikker, hoe meer egaal het resultaat is. Er zijn heel wat mogelijkheden qua kleur. In het cementmengsel wordt meteen een pigment naar keuze gemengd. Achteraf verven, is dus niet meer nodig. Het is één van de goedkopere manieren om uw gevel te renoveren.

Kunsthars of minerale pleister?

Indien u uw gevel wil (laten) bepleisteren, kan u kiezen tussen twee soorten sierpleister: kunstharspleister of minerale krabpleister. Beiden zijn ze goed bestand tegen alle weersomstandigheden. Ook kunnen ze aangebracht worden op isolatieplaten waardoor u uw gevel ineens kan isoleren bij de renovatie.

Indicatie van de gevelbepleistering prijs en kosten

Hieronder vindt u een tabel met een indicatie van de prijs per m2 voor gevelrenovatie met gevelbepleistering.

Soort gevelbepleistering:Gemiddelde prijs per m2:Met isolatie:
Crepi met kunstharspleister €70,- à €80,- €90,- à €100,-
Crepi met minerale sierpleister €60,- à €70,- €80,- à €100,-
Gevel cementeren€30,- à €40,- inclusief plaatsing
Men kan geen rechten ontlenen aan bovenstaande prijzen en kosten. De prijs is hier inclusief BTW.

De gevel op een andere manier renoveren

Naast reinigen, een nieuwe gevelbekleding of bepleisteren, zijn er nog andere mogelijkheden om uw gevel te renoveren. Zo kan u de gevel gewoon voorzien van een likje verf of hem kaleien. Daarnaast is het te overwegen waard om te bekijken hoe u de gevel beter kan beschermen. Isolatie en impregneren zijn mogelijke opties.

Gevelisolatie

Isolatie langs de buitenkant van de muren plaatsen, is de meest effectieve manier van isoleren. De isolatie wordt tussen de buitenmuur en de gevelbekleding geplaatst. Gevelbekleding op zich biedt al een zekere isolatie. Gevelbepleistering, steenstrips, hout en gevelplaten geven daarbij de beste resultaten. Toch is het aan te raden om nog extra isolatie te plaatsen. Het wooncomfort en uw energiefactuur zullen er wel bij varen.

De gevel langs buiten isoleren kost gemiddeld tussen de €110,- en €140,- euro per vierkante meter. Bij woningen die ouder dan 10 jaar zijn, geniet u van een verlaagd btw-tarief.

Gevelbescherming: impregneren

Impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd, is een methode om doorslaand vocht tegen te houden. Dat is vocht dat via de gevel binnendringt door bijvoorbeeld regen. Een transparant middel wordt tegen de gevel aangebracht waardoor de muur beter beschermd is. Hiermee voorkomt u vochtplekken op binnen- en buitenmuren, schimmels, gescheurd metselwerk, enz. Ook blijft uw gevel langer mooi aangezien vuil zich moeilijker zal kunnen hechten.

Gevelbescherming: injecteren

Met injecteren wordt het opstijgend vocht gestopt. De muur zal het grondvocht dan minder snel absorberen. Via een kunststof bescherming zal het opstijgend vocht worden geblokkeerd.

Gevel schilderen

U kan uw gevel opfrissen door er een nieuw likje verf op te zetten. Best gebruikt u hiervoor verf die de muur laat ademen, maar tegelijkertijd ook beschermt. Dampdoorlatende verf voorkomt dat er vocht kan binnen dringen in uw woning. Vocht dat in de muur zit, kan ook terug weg. Dat voorkomt vochtproblemen. Meestal zijn twee afwerkingslagen voldoende nadat u er een primer hebt opgezet. Voordat u begint te schilderen, moet de ondergrond proper zijn. Het kan dus zijn dat u de gevel eerst moet (laten) reinigen.

Gevel kaleien

Kaleien is een techniek waarbij kalkpleister op de muur wordt aangebracht. Met kaleien blijft de muur goed ademen wat vochtproblemen voorkomt. Buitenmuren zijn poreus van aard. Dankzij het kaleien wordt deze porositeit sterk verminderd. De kalk beschermt de muur goed tegen vocht en wind. Ook werkt het oneffenheden weg. Het geeft een totaal nieuwe look aan uw buitenmuur. Van nature is kalk wit, maar door een pigment toe te voegen, kan u meerdere kleuren kiezen. Deze kunnen door weersomstandigheden wel gaandeweg wat verkleuren. Ook zijn er verschillende mogelijkheden van afwerking.

Gevel opnieuw voegen

Kapotte voegen in de muur kunnen erg schadelijk zijn. Het vocht stapelt zich makkelijker op in de buitenmuur en dat kan tot barsten leiden bij vriesweer. Het (laten) herstellen van de voegen, is dus sterk aan te bevelen om vochtschade te vermijden. Kapotte voegen worden eerst uitgehakt of -geslepen. Nadien wordt de gevel schoongemaakt zodat al het vuil zeker weg is. Dan worden de nieuwe voegen geplaatst.

Gevelstenen vervangen

Baksteen is de meest gekozen bekleding van een buitenmuur. De mogelijkheden zijn dan ook eindeloos. Baksteen is de beste buffer tegen water. Tussen de bakstenen muur en de ruwbouw wordt altijd ruimte gelaten, de spouwmuur, die ook kan worden opgevuld met isolatie. Baksteen is een erg duurzaam materiaal en vraagt geen ingewikkelde draagstructuur. Bovendien hoeft het niet duur te zijn.

Een indicatie van de prijs en kosten

Hieronder vindt u een tabel met een indicatie van de prijs per m2 voor het zelf uitvoeren van enkele van de bovenstaande gevelrenovatie bouwklussen.

Soort gevelrenovatie:Prijs per m2:Extra informatie:
Schilderen€20,- à €40,-Zelf doen, grondlaag en twee afwerkingslagen. Geen materiaalkosten meegenomen.
Kaleien €6,- à €8,- Zelf doen en zonder materialen
Opnieuw voegen €32,- à €35,- Uithakken en uitslijpen
Zelf voegen €8,- à €13,- Zonder materiaalkosten
Er kunnen geen rechten ontleend worden aan bovenstaande prijzen en zijn alleen bedoeld om een indicatie van de kosten te kunnen weergeven.

Bespaar op de kosten van deze bouwklussen!

Besparen doet u door uzelf goed te informeren. Vraag meerdere offertes aan en vergelijk de prijzen. De Vlaamse Overheid voorziet ook een premie bij het plaatsen van buitenmuurisolatie. Meer informatie vindt u hier.

Vrijblijvend offertes vergelijken voor gevelrenovatie

De kosten van uw gevelrenovatie hangt af van heel wat factoren. De grootte van uw gevel, de renovatie- of reinigingstechniek, de moeilijkheidsgraad van de werken, de keuze van het materiaal, enz. Het is aangewezen om samen met een vakman de mogelijkheden te overlopen. Hij kan een offerte maken. Prijzen voor de werkuren kunnen verschillen per vakman. U doet er dus goed aan om meerdere offertes te vragen zodat u kan vergelijken. Via deze website kan u een offerte bij een vakman in uw buurt opvragen.

Bezoekers over bouwklussen.be

De buitenkant van ons huis was altijd al een doorn in het oog en was toe aan een opfrisbeurt. We hadden geen idee wat onze opties voor gevelrenovatie waren totdat we deze informatie lazen.

– Peter en Jill

Na het nodige speurwerk op deze website terecht gekomen. Handig dat je met 1 druk op de knop meerdere offertes kan aanvragen. Het heeft ons geholpen om een goede gevelwerker uit de buurt te vinden.

– Marjan

We hebben ons droomhuis gekocht, maar om het meer van deze tijd te maken wilden we gevel in een nieuw jasje steken. Gevelbekleding met isolatie om het een warm en modern uiterlijk te geven. Hier een goede firma gevonden.

– Marie en Ron

Nu de gasprijzen aan het stijgen zijn wilden we ons concentreren op de isolatie van ons huis. Vorig jaar al dakisolatie gedaan en nu genoeg geld voor een gevelisolatie. Hier kunnen besparen via de offertedienst, top!

Marc