Ramen en deuren prijs informatie

Dat ramen en deuren essentieel zijn in de woning, is vanzelfsprekend. Het zorgt voor licht, lucht en doorgang in het huis. Naast deze functionele doelen, geven ramen en deuren een bepaalde look aan een pand. Ze maken de stijl die u wenst helemaal af. Kortom, de keuze van ramen en deuren is niet onbelangrijk.

De aankoop van nieuwe ramen en deuren gaan met een eerder stevig prijskaartje gepaard. Des te belangrijker om goed na te denken over uw keuze. De prijzen van ramen en deuren worden door heel wat factoren bepaald. Dat maakt dat u ramen en deuren kan kiezen naar uw wens en dit binnen uw budget. U leest er hier alles over.


Informatie en prijsvergelijk

ramen en deuren prijs

Hoe werkt ons offertesysteem?

Beschrijf uw bouwklus in de offerteaanvraag

Omschrijf uw project in de offerteaanvraag. Wat wenst u en wat wilt u laten uitvoeren?

Vergelijk ontvangen offertes

Nadat u de offerteaanvraag heeft verzonden ontvangt u meerdere offertes. Vergelijk op prijs!

Kies de plaatser die bij u past

Zit er een plaatser bij die past bij uw bouwklus? Neem contact op en maak verdere afspraken.

Geniet van het resultaat

Geniet van uw renovatie of verbouwing. Zonder moeite en goedkoper, project geslaagd!

Waarom investeren in nieuwe ramen en deuren?

Ramen en deuren bepalen mee het uitzicht van uw woning. Nieuwe ramen en deuren kunnen dus voor een heel nieuwe look zorgen. Daarnaast zorgen ze ook voor de nodige isolatie en dit zowel op thermisch als akoestisch vlak. Weet tot slot dat nieuwe ramen en deuren de waarde van uw huis doet stijgen.

Nieuwe look voor uw woning

Ramen en deuren vallen enorm op, zowel buiten als binnen. Door deze te vervangen, kan u dus de woning in nieuw kleedje stoppen. Oftewel, de look die u wenst helemaal afmaken met de ramen en de deuren. Door bijvoorbeeld PVC-ramen te vervangen door houten ramen, krijgt de woning een heel andere look. Bovendien zijn de ramen en deuren van vandaag veiliger dan de oude voorgangers. Oude ramen en deuren zijn doorgaans minder stevig en kunnen zo vrij spel geven aan inbrekers.

Volledige gevelrenovatie – meerwaarde voor uw woning

Nieuwe ramen en deuren zorgen niet enkel voor een nieuwe look, ze geven ook een meerwaarde aan uw woning. Dankzij nieuwe ramen en deuren die goed isoleren, kan u uw huis voor meer geld verkopen. Als u daarbij ook de hele gevel in een nieuw jasje steekt, is het huis nog meer waard. Het is dan immers aan de buitenkant als nieuw!

Betere isolatie en besparen op de energiefactuur

Hebt u een hoge energiefactuur? Misschien komt het door uw ramen en deuren die nog niet voldoende geïsoleerd zijn. Als u enkel glas hebt, mag u er zeker van zijn dat u ontzettend veel warmte vlotjes verliest langs de ramen. Of misschien vertonen deuren en ramen barstjes waarlangs warmte kan wegglippen. Nieuwe ramen en deuren isoleren erg goed. Het is vandaag de dag trouwens niet meer mogelijk om enkel glas te laten plaatsen. Door te investeren in nieuwe ramen en deuren, zal uw energiefactuur vanzelf dalen. Ze kunnen trouwens niet enkel thermisch isoleren. Heel wat ramen en deuren houden ook geluid tegen. Ze zorgen dus ook voor een akoestische isolatie wat interessant is als u met geluidsoverlast van buiten te maken heeft.

Ramen prijs informatie overzicht

Premies om de prijs te drukken

Wat is de kostprijs van nieuwe ramen?

De prijs voor nieuwe ramen kan enorm verschillen. Dat komt omdat er heel wat factoren een rol spelen bij het bepalen van de prijs. Denk onder meer aan de afmetingen, het type raam en het gekozen materiaal. Gemiddeld kan de prijs voor een raam variëren van €100,- tot wel €2.000,- per vierkante meter. Reken dus op prijzen tussen de €7.500,- en €20.000,- als u alle ramen van een gemiddelde rijwoning wil laten vervangen. Voor een vrijstaande of halfopen bebouwen huis schommelen de prijzen ongeveer tussen de €15.000 en €30.000,- voor nieuwe ramen in het hele pand.

Wat bepaalt de prijs van ramen?

Prijzen voor ramen kunnen ver uiteenlopen. Uiteraard speelt de grootte van het raam een grote rol. Daarnaast zijn er ook heel wat merken op de markt. De belangrijkste factoren die verder de prijs bepalen, zijn het type raam, het materiaal van het raamkozijn, het soort beglazing en de afwerking van het geheel. Elke keuze die u maakt, heeft invloed op de prijs. Opgelet: ook het type project speelt een rol. Als u een woning renoveert, zullen eerst nog de oude ramen eruit moeten worden gehaald. Als dit ook door de schrijnwerker moet gebeuren, betaalt u uiteraard ook deze werkuren.

Het type raam

Ramen zijn er in heel wat soorten. De meest voorkomende types zijn een vast raam, draaikiepramen of schuiframen.

Een vast raam kan niet geopend worden. Daardoor verliest u geen ruimte. Het is inbraakveilig en zorgt voor een goede isolatie. Nadeel is dat u de ruimte niet kan verluchten met een vast raam. Het is het goedkoopste type raam. Afhankelijk van het materiaal schommelen de prijzen tussen €100,- en €400,- per m².

Een draairaam kan volledig geopend worden met een draaiende beweging. Kiep- en valramen kunnen enkel geopend worden in een hoek van 40 à 90 graden. Kiepramen gaan naar buiten open en valramen naar binnen. Dakramen zijn meestal kiep- of valramen in een schuin dak, al kan een dakraam ook een koepel in een plat dak zijn. Een draaikiepraam kan zowel volledig opengedraaid als gekiept worden. Al deze types ramen vallen in dezelfde prijscategorie. Reken op zo’n €150,- à €700,- per m².

Een schuifraam is het duurste type raam omwille van de grotere raampartijen en de complexere constructie. Een schuifraam zorgt voor verluchting zonder ruimte te verliezen en brengt het buitengevoel naar binnen. Gemiddeld betaalt u voor een schuifraam tussen de €700,- en €2.000,- per m². Welk type raam u het best kiest, is afhankelijk van de ruimte waarin het raam komt, uw voorkeur rond verluchting en uw budget.

ramen prijs

Het gebruikte materiaal voor ramen

De keuze van het materiaal zal de prijs van nieuwe ramen in grote mate beïnvloeden. Elk materiaal heeft zijn eigenschappen met voor- en nadelen. De richtprijzen die gegeven worden, zijn telkens inclusief plaatsing, maar zonder btw.

Het goedkoopste materiaal is kunststof oftewel PVC. Het grote voordeel is dat PVC in heel wat kleuren en stijlen te verkrijgen is. U kan zelfs kunststof vinden met een hout- of aluminiumlook. Het materiaal gaat lang mee, tot wel 50 jaar. Het is bovendien inbraakwerend, is bestand tegen bijna alle weersomstandigheden en vraagt weinig onderhoud. PVC isoleert zowel thermisch als akoestisch zeer goed. Het nadeel is dat PVC invloed kan ondervinden van zeer hoge temperaturen. Het is dus niet bestand tegen extreme hitte. Een vast raam in kunststof is al te vinden voor €100,- per m², maar kan evengoed €500,- per m² kosten. De prijs voor een draaikiepraam in PVC varieert gemiddeld tussen de €150,- en €700,- per m². Wenst u een schuifraam? Dan kan de prijs oplopen tot €700,- à €1.000,- per m².

Als u authenticiteit en warmte wil, is hout een goede optie. Hout is makkelijk te herstellen en te bewerken. U kan het in eender welke kleur schilderen. Ook isoleert hout erg goed. Houten ramen zijn er in hardhout of zachthout. Nadeel is dat hout niet goedkoop is en het nodige onderhoud vereist. Om de zoveel jaren moeten houten ramen opnieuw vernist of geverfd worden. De levensduur van hout is ook iets korter dan dat van PVC. Een houten vast raam kost gemiddeld tussen de €150,- en €700,- per m². Een draaikiepraam in hout is wat duurder, met prijzen tussen de €250,- en €900,- per m². Schuifdeuren zijn het duurst. Hier liggen de prijzen al snel tussen de €800,- en €1.200,- per m².

Een duurder materiaal voor ramen is aluminium. Aluminium heeft een strakke uitstraling, is inbraak- en brandwerend en onderhoudsvriendelijk. Het is een erg sterk en toch licht materiaal waardoor het grote glaspartijen kan overbruggen. Het gaat bijzonder lang mee, tot wel 50 jaar. Aluminium kan niet roesten of rotten en isoleert zeer goed. Nadeel is dat aan dit alles een prijskaartje vasthangt. Voor een vast raam uit aluminium betaalt u al snel €300,- à €900,- per m². Een draaikiepraam kost gemiddeld tussen de €800,- en €1.000,- per m². Een schuifraam tot slot kan oplopen van €1.100,- tot €1.500,- per m².

Het duurste materiaal is staal. Met haar industriële look past staal bij heel wat types van woningen, ook landelijke. Omdat een waaier aan constructiemogelijkheden mogelijk is, kan u een bijzondere look creëren: slanke profielen, gebogen vormen, enz. Staal kent een ongekende isolatiewaarde, heeft een hoge draagkracht en is dus erg duur. Prijzen starten aan €500,- à €1.000,- per m² voor een vast raam. Voor een draaikiepraam betaalt u gemiddeld €750,- à €1.300,- per m². Een schuifraam tot slot kost tussen de €1.500,- en €2.200,- per m².

Het soort beglazing in de nieuwe ramen

De beglazing van een raam kan uit verschillende soorten bestaan en elke soort heeft een andere prijs. Enkel glas mag niet meer gebruikt worden, u moet minstens dubbel glas laten plaatsen.

Standaard dubbel glas is het goedkoopste. Hiervoor betaalt u €50,- à €120,- per m². Het bestaat uit twee glasplaten met een laagje ertussen. Meestal bestaat dat laagje uit lucht, maar soms kan het een edelgas zijn. Dat zorgt ervoor dat het isolerend vermogen nog beter is.

Hoogrendementsglas is met prijzen tussen de €55,- en €140,- per m² duurder, maar het isoleert wel tot drie keer beter dan standaard dubbel glas. Dit zal u voelen op uw energiefactuur die lager zal uitvallen. Hoogrendementsglas is een investering die op termijn opbrengt. Er zijn verschillende categorieën van hoogrendementsglas, afhankelijk van de isolatiewaarde. Concreet gaat het om HR, HR+, HR++ of HR+++. Hoe meer plusjes, hoe beter het glas isoleert en hoe hoger de prijs. De duurste beglazing, en dus ook de best isolerende, is driedubbel glas. Dit wordt bijvoorbeeld gebruikt in passiefhuizen. Hier liggen de prijzen gemiddeld tussen de €150,- en €230,- per m

Daarnaast kan u ook kiezen voor geluidswerend glas. Dat is interessant als u langs een drukke baan of in een luidruchtige buurt woont. Dit biedt nog meer weerstand tegen geluidsoverlast dan gewoon glas.

Tot slot bestaat er ook zonwerend glas dat minder licht en warmte doorlaat dan normaal glas. Zeker in veranda’s of bij grote glaspartijen is dit aan te raden omdat het dan niet te warm wordt in huis. Deze specifieke soorten van glas zijn natuurlijk duurder dan gewoon glas.

De gekozen afwerkingsgraad

Tot slot zitten in de prijs ook kosten voor de afwerking en eventuele extra’s. Denk aan het handgreep van het raam of eventuele extra onderverdelingen van het glas om een landelijke look te creëren. Als u houten ramen kiest, wenst u misschien een motief of reliëf in de kozijnen. Of misschien wil u in het glas zelf wel een bepaald motief hebben. Alles is mogelijk, maar elk extraatje brengt een prijskaartje met zich mee.

Zo betaalt u voor een vliegenraam gemiddeld €40,- à €80,- per m². Een handmatig rolluik kost gemiddeld €50,- à €150,- per m², terwijl een elektrische variant al snel tussen de €250,- en €350,- kost. Als u gelaagd glas wil, betaalt u al snel €100,- tot €150,- per m² meer. Gelaagd glas is inbraakwerend en voorkomt ernstige ongelukken. Voor een ventilatierooster tot slot moet u rekenen op gemiddeld €15,- voor een klein rooster en  €60,- voor een groot. Zo’n rooster zorgt voor minder kans op schimmels in huis omdat de lucht droger is.

Ramen laten plaatsen of zelf de plaatsing voorzien – een verschil in kostprijs

Wanneer u zelf ramen aankoopt en plaatst, is dit vanzelfsprekend goedkoper dan wanneer u het werk uitbesteedt. De werkuren van de schrijnwerker moeten dan immers ook worden betaald. Weet echter dat de nodige kennis en expertise vereist is om ramen correct te kunnen plaatsen. Ook is daarvoor specifiek materiaal nodig dat u moet aankopen als u zelf aan de slag gaat. Bovendien zijn ramen niet goedkoop. Als u er 1 laat vallen, bent u heel wat geld kwijt.

Het inschakelen van een professional mag dan wel wat kosten, het biedt vooral veel voordelen.

Zo bent u in de eerste plaats zeker van een correcte plaatsing. Met zijn uitgebreide kennis en ervaring zal de plaatsing vlot verlopen en bent u zeker dat de ramen goed zullen isoleren. De schrijnwerker beschikt dan ook over het juiste materiaal. Zo bent u zeker van een goede kwaliteit en lange levensduur.

Daarnaast kan de schrijnwerker u het nodige advies op maat geven. Welk materiaal kiest u het best? Welk type ramen en welke soort van beglazing zijn het meest aangewezen? Wat zijn de mogelijkheden naar afwerking? De expert zorgt voor het juiste advies.

Tot slot zijn er ook financiële voordelen. Professionals kunnen materiaal vaak aan een veel scherpere prijs aankopen dan wanneer u zelf alles aankoopt. Ook kan u aanspraak maken op een verlaagd btw-tarief als u kiest voor ramen met een hoge isolatiewaarde die door een erkend vakman worden geplaatst. Als de woning 10 jaar of ouder is, betaalt u in dat geval maar 6% btw in plaats van 21%.

Het plaatsen van ramen – premies om de prijs te drukken

Onder bepaalde voorwaarden kan u een premie aanvragen wanneer u nieuwe ramen laat installeren. Meer concreet gaat het om Mijn VerbouwPremie. De woning moet minstens 15 jaar oud zijn en u moet op zijn minst hoogrendementsbeglazing laten plaatsen. De ramen moeten aan een aantal technische voorwaarden voldoen, onder andere omtrent ventilatie. Ze moeten door een professional geplaatst worden. Meer informatie vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Deuren prijs informatie overzicht

En nieuwe deuren – welke prijs mag u verwachten

Net als bij ramen, zijn de prijzen van deuren erg gevarieerd. Er zijn heel wat types deuren, te starten bij binnen- en buitendeuren. Ook het materiaal speelt een rol. Een stalen deur is veel duurder dan een deur in kunststof. Gemiddeld moet u rekenen op prijzen tussen de €250,- en €5.000,- per m³ voor een nieuwe deur.

Welke factoren zijn van invloed op de prijs van nieuwe deuren?

Deuren hebt u in heel wat prijzen. Er zijn immers verschillende factoren die de prijs van een deur bepalen. In de eerste plaats het materiaal waaruit de deur is gemaakt. Vanzelfsprekend speelt ook de grootte van de deur een rol. Daarnaast heeft elk type deur ook een ander prijskaartje en tot slot is er de afwerking. Elk extraatje duwt de prijs de hoogte in.

Het gekozen materiaal voor uw nieuwe deuren

Deuren zijn in verschillende materialen te verkrijgen. Elk materiaal heeft zijn prijskaartje. In de richtprijzen die hier worden meegegeven, zit geen btw, maar wel de plaatsingskosten.

Met een deur in PVC bent u zeker van goede verhouding van prijs en kwaliteit. PVC is doorgaans veel goedkoper dan andere materialen, al hangt het af van de kwaliteit van de kunststof. PVC kent een lange levensduur en goede isolatiewaarden. Handig is dat dit materiaal amper onderhoud vraagt. Het is te verkrijgen in heel wat kleuren en motieven. Reken voor een buitendeur in PVC op prijzen tussen de €800,- en €2.000,- per m². De prijzen voor een binnendeur in PVC schommelen tussen de €250,- en 400,- per m².

deur prijs

Houten deuren zijn duurder dan PVC, maar bieden heel wat andere troeven. Hout heeft een authentieke en warme uitstraling en is zowat één van de beste isolators, zowel thermisch als akoestisch. Nadeel is dat hout een zeker onderhoud nodig heeft. Zo zal u houten deuren – zeker buiten – na een tijdje (opnieuw) moeten oliën, vernissen, beitsen of verven. Zo blijven ze bestand tegen allerlei omstandigheden zoals het weer. De prijzen voor een houten buitenduur liggen gemiddeld tussen de €900,- en €2.200,- per m². Een houten binnendeur kan u al vinden tussen de €300,- en €450,- per m².

Liever een moderne uitstraling? Dan is een aluminium deur een goede optie. Dit metaal is erg licht, maar toch heel sterk. Het is duurzaam, brandwerend en stevig waardoor een buitendeur in aluminium goed bestand is tegen inbraak. Aluminium is echter duurder dan hout of PVC. Zo betaalt u voor een buitendeur in aluminium al snel tussen de €1.100,- en €2.500,- per m² en voor een binnendeur €400,- tot €550,- per m².

Tot slot kan u ook kiezen voor staal. Dat is het meest duurzame en sterkste materiaal, wat zich laat voelen in de prijs. Staal is met voorsprong het duurste materiaal voor een buitendeur. Reken zeker op prijzen tussen de €2.000,- en €5.000,- per m².

De afmetingen van de deur

De grootte van de deur speelt vanzelfsprekend een rol bij de prijsbepaling. Hoe groter de afmetingen zijn, hoe duurder de deur zal zijn. Bovendien betaalt u meer als u een deur volledig op maat wil laten maken dan wanneer u een deur met standaardafmetingen neemt.

De gekozen afwerking van uw deur

De afwerking van de deur zal de prijs mee beïnvloeden. Als er niets extra’s aan de deur moet gebeuren, komen er uiteraard geen kosten bij. Als u graag een motief of reliëf in de voordeur wil laten aanbrengen, zal u hiervoor betalen. Wenst u standaard klinken of liever een design variant voor binnen- en buitendeuren? Design is uiteraard een pak duurder. Kortom, de gekozen afwerking kan de prijs nog doen oplopen.

voordeur prijs

Het type deur

Buitendeuren zijn duurder dan binnendeuren. Een buitendeur moet dan ook veel beter isoleren en meer weerstand kunnen bieden, denk aan weersomstandigheden of inbrekers. Bij buitendeuren zijn er meerdere opties. Zo is er een standaard uitvoering, maar zijn er ook duurdere veiligheidsdeuren. Die zien er hetzelfde uit, maar zijn inbraakveiliger omdat ze onder andere een meerpuntsluiting, een steviger deurblad en een boorbeveiligde veiligheidscilinder hebben. U kan zelfs kiezen voor een gepantserde buitendeur. Die bestaat uit plaatstaal en is afgewerkt met aluminium of PVC. Het spreekt voor zich dat deze veiligheidsduren heel wat duurder zijn dan een standaard buitendeur. Voor een buitendeur moet u gemiddeld rekenen op prijzen tussen de €1.400,- en €5.000,- per m².

Binnendeuren zijn heel wat goedkoper. Die prijzen schommelen tussen de €700,- en €2.000 per m². Ook hier zijn meerdere opties. Als u kiest voor houten binnendeuren, kan u voor schilderdeuren, afgewerkte deuren, schuifdeuren of massieve deuren gaan. Naast hout, kan u ook voor PVC of aluminium kiezen. U kan ook kiezen voor de duurdere varianten zoals staal- of glasdeuren. De prijs van een binnendeur kan stijgen als u ze laat behandelen tegen krassen. Ook de kwaliteit van het hang- en sluitwerk speelt een rol.

Schuifdeuren zitten ongeveer in dezelfde prijscategorie als binnendeuren, al kunnen ze ook veel duurder uitvallen. Dit type deur gaat immers gepaard met een grote glaspartij en een complexe constructie. 

Heeft u recht op premies voor de plaatsing van nieuwe deuren?

In bepaalde gevallen kan u een deel van de kost terugvorderen bij de overheid via Mijn VerbouwPremie. Dat kan als u hoogrendementsbeglazing in de buitendeuren laat plaatsen of kiest voor volle buitendeuren. Voorwaarde is dat uw woning minstens 15 jaar oud is en dat de deuren door een vakman worden geplaatst op factuur. Meer informatie over deze premie en hoe ze aan te vragen vindt u op de website van de Vlaamse overheid.

Vrijblijvend offertes vergelijken voor ramen en/of deuren

Van plan om nieuwe ramen of deuren te bestellen? Vraag dan eerst meerdere offertes op. Dan kan u prijzen vergelijken en heel wat besparen! Probeer ook een schrijnwerker in uw regio te kiezen. U bespaart dan op zijn verplaatsingskosten, de zogenaamde voorrijkosten. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend contact opnemen met meerdere aanbieders in uw regio. Door verschillende offertes en adviezen te verplaatsen, kan u een doordachte keuze maken.

Bezoekers over bouwklussen.be

Goede tips en informatie over ramen en deuren. Wij zochten voor ons renovatieproject een firma die meerdere buitendeuren en een voordeur kon plaatsen. Via deze website meerdere offertes ontvangen!

– Paul

Wij wilden graag een nieuwe voordeur in ons huis, maar wisten niet goed voor welke materiaalsoort wij moesten kiezen. Dankzij de site een adviseur gevonden die ons heeft geholpen.

– Marlous

Handige prijsvergelijk, transparante informatie die een goed beeld geeft over de mogelijkheden voor in de woning. Ik had vier offertes verwacht, maar kreeg er drie.

– Jean-Luc

Om ons appartement toch wat duurzamer te maken waren we op zoek naar nieuwe balkondeuren. Snel het offerteformulier doorlopen en meerdere offertes ontvangen.

– Lizzy