Traprenovatie

Alle informatie over het bekleden en renoveren van uw trap

Bent u het beu dat u steeds over die ene trede moet stappen omdat die los ligt? Of wil u dat tapijt er eindelijk eens af? Of gewoon nood aan een trap in een nieuw kleedje? Het kan allemaal door uw trap te laten renoveren of te bekleden.

In Vlaanderen staan meerdere vakmannen klaar om deze bouwklus op een wip te klaren. Op deze website vindt u alle nodige informatie en kan u meteen offertes aanvragen bij traprenovatie specialisten werkzaam in uw streek.


Informatie en prijsvergelijk

traprenovatie

Hoe werkt ons offertesysteem?

Beschrijf uw bouwklus in de offerteaanvraag

Omschrijf uw project in de offerteaanvraag. Wat wenst u en wat wilt u laten uitvoeren?

Vergelijk ontvangen offertes

Nadat u de offerteaanvraag heeft verzonden ontvangt u meerdere offertes. Vergelijk op prijs!

Kies de installateur die bij u past

Zit er een installateur bij die past bij uw bouwklus? Neem contact op en maak verdere afspraken.

Geniet van het resultaat

Geniet van uw renovatie of verbouwing. Zonder moeite en goedkoper, project geslaagd!

Wat is een traprenovatie?

Met een traprenovatie wordt het opknappen van een bestaande, versleten trap bedoeld. De trap blijft staan, maar de toplaag wordt vernieuwd. Zo kan de trap opgeschuurd worden zodat er een nieuwe laag verf overheen kan. Een andere methode is het zandstralen van de trap waarbij de verf en het vuil met een straalmiddel verwijderd worden. Kortom, een traprenovatie vraagt geen kap- of breekwerk waardoor u snel van een hele nieuwe trap kan genieten.

Wat is het verschil met een trap bekleden?

Wanneer u kiest voor trapbekleding, wordt de trap opnieuw bekleed. Dat kan met overzettegels, tapijt of vinyl. Er zijn heel wat mogelijkheden in kleuren. Als u kiest voor een tapijt, kan u de hele trap bekleden of enkel het middelste deel van de treden. Dan is het een overloper. Het bekleden van een trap is een bouwklus die erg snel kan worden uitgevoerd. Prijzen kunnen meevallen, waardoor u ook met een klein budget een hele nieuwe look van uw trap kan bekomen.

traprenovatie uitvoeren

Traprenovatie zelf uitvoeren of uitbesteden?

Indien u handig bent, kan u de uitdaging aangaan om zelf uw trap te renoveren of te bekleden. U bespaart hiermee de arbeidskosten die een traprenovatie specialist aanrekent. Wanneer u een vakman de bouwklus laat doen, bent u echter verzekerd van een nauwkeurige afwerking. Een vakman heeft de nodige kennis en ervaring. Ook gebruikt deze doorgaans producten van een hogere kwaliteit dan die u in een zelfbouwmarkt koopt. Een ander voordeel is dat de klus in één keer geklaard zal zijn. Vakmannen werken snel en efficiënt. Als u zelf aan de slag gaat, kan dit erg tijdrovend zijn. Zeker als u geen ervaring heeft. Bovendien krijgt u bij een firma een zekere service na verkoop. Indien er een probleem is na de renovatie, valt dit doorgaans onder de garantie. Een laatste voordeel is dat u van een verlaagd btw-tarief kan genieten als u een vakman inschakelt. Als uw woning ouder is dan 10 jaar, moet u maar 6% betalen op de materialen en werkuren in plaats van 21%.

Een traprenovatie specialist heeft veel kennis en ervaring, daarnaast klaart deze uw klus snel en efficiënt.

Welke mogelijkheden heeft u bij een traprenovatie?

Een trap renoveren kan door middel van het plaatsen van overzettreden. Een andere optie is het laten zandstralen van de trap waarna u er een nieuwe laag verf en/of vernis op zet. Naast deze renovatiemethodes, kan u er ook voor kiezen om de trap te laten bekleden met tapijt of te overschilderen.

Overzettreden op de oude traptreden

Een trap kan in een heel nieuw jasje gestoken worden door de bestaande treden te bekleden met gloednieuwe treden. Dit is het trede-over-trede-principe, de snelste en meest gebruikte manier om een trap te renoveren. Vaak is een trap met nieuwe overzettreden al na één dag terug beloopbaar. Een trap kan enkel- of dubbelzijdig bekleed worden met overzettreden. Bij een enkelzijdige bekleding wordt enkel de bovenkant van de traptreden bekleed. Dubbelzijdig wil zeggen dat de traptreden volledig rondom worden bekleed.

Er bestaat een uitgebreid gamma aan materialen en motieven waardoor deze methodiek gebruikt kan worden bij eender welke stijl. Ook de leuning en trapbomen kunnen in dezelfde stijl worden gerenoveerd. Overzettreden hebben een minimale dikte en zijn geschikt voor elke trap, ook trappen met een kwartdraai. De treden worden op maat gezaagd. Voordeel is dat overzettreden handig zijn op gebied van onderhoud en nazorg. Ook kan u extra’s voorzien als antislip of ledverlichting.

Trap zandstralen

Als u de charme van de oorspronkelijke houten trap wil houden, is het een optie om hem te laten zandstralen. Oude restanten verf en lijm worden machinaal verwijderd waarna u de trap opnieuw kan beschermen met een laag vernis of beits. Kleine minerale zandkorrels, glasparels of keramische parels worden onder hoge druk op de trap gespoten. Ze schrapen de vuile lagen eraf tot het zuivere hout opnieuw zichtbaar is. Alle kieren, hoeken en gaatjes worden schoon en egaal gestraald. De trap krijgt op die manier zijn originele houtstructuur terug. Deze techniek gaat, in tegenstelling tot schuren, erg snel en moeilijk te bereiken plekjes zijn geen probleem. Ook de leuning kan mee worden gerenoveerd. Weet wel dat zandstralen is alleen mogelijk is bij harde houtsoorten als beuk of eik. Bij zacht hout kunnen er groeven opduiken door de hoge druk. Ook metalen trappen kunnen worden gezandstraald.

Trap overschilderen

Met een likje verf kan u uw trap een hele nieuwe look geven. De oude trap zal er weer als nieuw uitzien. Het is daarbij belangrijk om een slijtvaste lak te gebruiken aangezien een trap veel belopen wordt. Het is aan te raden om vloerverf te kiezen of een lak die gemaakt is op basis van polyurethaan alkydhars. Vooraleer de nieuwe laag erop gezet kan worden, moet de oude er eerst worden afgehaald zodat de nieuwe verf kan hechten. Overschilderen vraagt dus wat voorbereiding. Zo zal u de trap eerst moeten (laten) schuren of zandstralen alvorens de nieuwe verf kan worden aangebracht. Daarna kan een grondlaag worden aangebracht om daarop de tweede laag aan te brengen. Dit is de basis voor de definitieve verflaag. Het voordeel van schilderen, is dat u een ruime keuze aan kleuren hebt.

Trap (opnieuw) bekleden met tapijt

Als u een warme en zachte ondergrond verkiest, is stofferen een interessante optie. Hierbij wordt de trap bekleed met tapijt. Dat kan zowel met tapijttegels als met vast tapijt. Een ideale oplossing om oude of beschadigde traptreden te verstoppen. U kan daarbij kiezen of u de trap volledig bedekt of een overloper neemt waarbij enkel het middenstuk van de treden gestoffeerd wordt. Bij dat laatste krijgt u een traploper-effect. Voordeel van tapijt is dat dit geluiddempend en isolerend werkt. Het belopen van de trap maakt geen geluid. Wel kiest u best voor een tapijt met een stevige garenstructuur omdat de trap veel belopen wordt. Kies ook voor een tapijt met hoge pooldichtheid. Deze buigen makkelijk zonder dat de onderlaag zichtbaar wordt. Tapijt werkt tot slot ook antislip. Comfortabel en veilig dus.

traprenovatie prijs

Wat is de gemiddelde prijs voor een traprenovatie?

De prijs voor de plaatsing van overzettreden, is afhankelijk van het gekozen materiaal en het model van de trap. Zo zal een draaitrap meer werk vragen om met overzettegels te bewerken. Uiteraard speelt ook het aantal treden een rol. Wanneer u kiest voor laminaat, is €35,- per trede een mogelijke richtprijs, btw en plaatsing niet inbegrepen. Vinyl is met een gemiddelde van €50,- (exclusief btw en plaatsing) per trede duurder. Hout is het duurste en ligt al snel rond een gemiddelde prijs van €65,- (exclusief btw en plaatsing).

Gemiddelde prijs trap zandstralen

Zandstralen is een relatief goedkope manier om uw trap te renoveren. De prijs wordt bepaald door de dikte van de vuile lagen en de gebruikte materialen (mineraal zand, glasparels of keramische parels). Ook zal de trap zelf een rol spelen: is het een open of gesloten trap? Heeft de trap een draai? Hoe breed zijn de treden? Moet de leuning meegenomen worden? Enz. Reken gemiddeld op €30,- à €40,- per vierkante meter, inclusief btw.

Gemiddelde prijs trap schilderen

Wanneer u uw trap laat overschilderen, moet u rekenen op zo’n €15,- à €20,- per trede, inclusief btw. Hierin zitten de kosten voor het schuren of zandstralen niet vervat. Deze prijs hangt af van de het soort verf en/of vernis en de moeilijkheidsgraad. Gaat het op een open of gesloten trap? Is er een draai in de trap? Enz.

Gemiddelde prijs trap bekleden met tapijt

Doorgaans is het stofferen van de trap de goedkoopste methode van trapbekleding aangezien er zo goed als geen voorbereidingswerken nodig zijn. De prijzen voor het bedekken van de trap met tapijt variëren gemiddeld tussen de €40,- en €120,- per trede (inclusief btw en plaatsing). Dit hangt af van het type tapijt dat u kiest, het trapmodel en de grootte van de trap.

Welke materialen zijn mogelijk bij een traprenovatie met overzettreden?

Overzettreden zijn er in allerlei materialen, kleuren en afwerkingen. En dus ook in verschillende prijzen. Zo vindt u zeker uw gading binnen uw budget. Uw trap kan naadloos aansluiten op de stijl van uw woning.

Laminaat

Laminaat is één van de meest populaire materialen voor overzettreden. Het is budgetvriendelijk en slijtvast. Laminaat bestaat uit meerdere lagen waarvan de bovenste laag slijt- en boenvast is waardoor er geen krassen op het oppervlak ontstaan. Modderresten of ander vuil zijn eenvoudig te verwijderen zonder vlekken achter te laten. Ook is het eenvoudig te installeren. Bovendien bestaat het in allerlei kleuren en motieven waardoor u zeker een soort vindt dat past bij uw woning. Zo hebt u laminaat met een hout- of betonlook. Of wat dacht u van de look van mediterrane tegels?

Lamelparket

Parket heeft een multiplex ondergrond met daarboven een massief hardhouten toplaag wat voor een kwalitatief en natuurlijk uitzicht zorgt. Parket kan behandeld of onbehandeld aangekocht worden. Indien u onbehandeld parket koopt, moet u deze uiteraard nog zelf behandelen met verf, olie of beits.

PVC

Overzettegels in PVC zijn duurzaam, geluiddempend en makkelijk in onderhoud. Daarom is het een populair materiaal voor drukke huishoudens. PVC is verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingen. Het kan de look hebben van beton, hout of steen. Perfect aan te sluiten bij eender welke interieurstijl dus. PVC is makkelijk te monteren en werkt brandvertragend.

Hout

Indien u graag een warme uitstraling wenst, is hout een goede keuze. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling. Het kan worden afgewerkt met verschillende verven, vernissen of beitsen en dit in verschillende kleuren. Houten overzettreden zijn erg duurzaam en kunnen tientallen jaren meegaan. Er zijn verschillende houtsoorten waaruit u kan kiezen. Zo is eikenhout een veelgebruikte houtsoort. Het gaat enorm lang mee en heeft vele afwerkingsmogelijkheden.

HPL / CPL

HPL bestaat uit kunststof met een aluminiumlegering. CPL is min of meer hetzelfde, maar heeft een dunnere toplaag dan HPL en wordt vanop een rol aangebracht. Bij zowel HPL als CPL wordt gebruik gemaakt van een zeer harde onderlaag. Hierop komt een drager in kunststof: HPL of CPL. Beide toplagen zijn slijt- en krasvast. HPL en CPL zijn erg duurzaam, al heeft HPL een harde toplaag die langer mooi blijft.

Metaal

Graag een strakke uitstraling? Dan zijn metalen overzettreden een optie, bijvoorbeeld in de vorm van staal. Staal kan voor een sierlijke uitstraling zorgen en is mooi combineerbaar met andere materialen zoals hout. Omdat staal sterk is, kan de constructie slank blijven.

Natuursteen

Natuursteen geeft een majestueuze uitstraling aan uw trap. U krijgt een authentieke en tijdloze trap, al hangt er een prijskaartje aan vast. En geen kleintje. De natuursteen moet immers door de trappenmaker zeer nauwkeurig op maat gezaagd en behandeld worden. De meest gebruikte natuurstenen zijn graniet, marmer en basalt. Ook harde kalksteen wordt vaak gekozen. De stenen kunnen gepolijst of verzoet worden. Natuursteen is slijtvast en duurzaam. Nadeel is dat dit materiaal koud kan aanvoelen.

Overige trapbekleding mogelijkheden

Naast overzettreden in verschillende materialen, zijn er nog andere materialen waarmee een trap bekleed kan worden. Enkele voorbeelden op een rijtje.

Linoleum

Linoluem is, in tegenstelling wat vele mensen denken, niet hetzelfde als vinyl. Linoleum is een natuurlijk en milieuvriendelijk materiaal. Een onderlaag van kurk wordt voorzien van een speciale toplaag. Linoleum is makkelijk te onderhouden omdat het materiaal antistatisch is en dus geen stof aantrekt.

Leer

Echt eens iets anders? Dan is een trapbekleding uit leer een interessante optie. Bepaalde leersoorten zijn hier uitermate geschikt voor. Ze zijn stevig en kunnen dus tegen een stootje. Leer heeft een stoer effect. Weet wel dat er gebruikerssporen zullen ontstaan, maar dit geeft een doorleefde uitstraling aan de trap.

Sisal

Sisal heeft een hele vaste structuur en weefseldichtheid. Met deze sterke ondergrond kan u veilig de trap op en af gaan. U heeft immers meer grip op de treden. Vuil en stof zullen zich niet snel nestelen in sisal omdat het vuilafstotend is. Het is makkelijk schoon te houden met een stofzuiger. Voor mensen met een huisstofmijtallergie is sisal een echte aanrader. Het is een materiaal dat bovendien erg lang meegaat.

Tapijt

Met tapijt, ook karpet genoemd, bent u zeker van een veilige trap. U kan er niet op uitglijden. Het is bovendien lekker zacht aan uw voeten. Ook is het geluiddempend. U kan stil de trap op en afgaan. Wanneer u onder het tapijt nog een ondertapijt legt, hebt u extra loopcomfort en geluiddemping. U kan ervoor kiezen om de volledige trap te bedekken met tapijt of enkel een traploper te leggen. Bij een traploper is de oorspronkelijke trede nog aan beide zijkanten zichtbaar. Enkel het loopgedeelte in het midden van de trap wordt bekleed. Tapijt is te verkrijgen in verschillende patronen, kleuren en stijlen. Het is eenvoudig te vervangen als het versleten is. Ook overzettreden in tapijt zijn mogelijk.

Kurk

Een niet vaak gebruikt materiaal, maar wel een uniek, is kurk. Vooral bij oude trappen die erg kraken, is dit een goede oplossing. Door de trap te bekleden met een samengestelde kurklaag of volledige kurkbekleding, zal het kraken verleden tijd zijn. Bij een samengestelde kurklaag is kurk de onderlaag. Deze heeft een geluiddempend en drukverlagend effect. Bovenop de kurk komt dan een laag in vinyl. Als u de look van kurk wil behouden, kiest u voor een volledige kurkbekleding waarbij de bovenste kurklaag een beschermende coating krijgt. Het originele kurkpatroon blijft zichtbaar.

Vinyl

Wanneer u uw trap met vinyl bekleedt, hebt u een ruime keuze. Zo bestaat er vinyl met de uitstraling van beton, mediterrane tegels, hout en zo veel meer. Vinyl heeft een verend karakter waardoor het prettig is om eroverheen te lopen. Bovendien slijt het amper. Het is onderhoudsvriendelijk en geluiddempend en kan zowel op open als gesloten trappen worden geplaatst. Gemiddeld moet u rekenen op zo’n €20,- per vierkante meter.

Beton

Een betonnen trapbekleding is modern en heeft een industriële look. Beton kan worden gepolijst of geverfd zodat het gepersonaliseerd wordt. Het is duurzaam en makkelijk in onderhoud. Nadeel is dat het glad kan zijn als het beton wordt. Dan is het dus even opletten geblazen als u de trap wil betreden.

Aluminium

In plaats van tapijt kan u een traploper in aluminium laten plaatsen. Met een traploper blijft u de trap zien aangezien enkel het loopgedeelte in het midden van de trap wordt bedekt. Er zijn verschillende materialen en kleuren voor de roedes die de traploper vastmaken. De traploper wordt verlijmd op de treden.

trap renoveren

Vrijblijvend offertes vergelijken voor traprenovatie

Nood aan een nieuwe look van uw trap? Vraag dan zeker eerst meerdere offertes op bij een vakman in uw regio. Zo bent u zeker van de juiste prijs. Hier kan u alvast geheel vrijblijvend offertes opvragen bij traprenovatie specialisten. Het voordeel aan een vakman in uw buurt is dat u minder zal betalen voor verplaatsingsonkosten.

Bezoekers over bouwklussen.be

Handige informatie en offertesysteem. Eenvoudig meerdere offertes aangevraagd en inzicht gekregen in de kosten van een traprenovatie voor ons huis.

– Bart

Ons nieuwe huis was van een pandjesbaas geweest die niet veel energie in verbouwingswerken heeft gestopt. Het renoveren van de trap was voor ons belangrijk omdat het een mooi oud element van de woning is.

– Luc

Mijn vriend en ik zijn ons aan het orienteren om de trap te renoveren. Dankzij Bouwklussen.be veel goede informatie gevonden om op voort te borduren.

– Anthony

Wij waren op zoek naar een traprenovatie specialist die onze rechte houten trap kon bekleden. Via deze website meerdere offertes ontvangen.

– Arlette